top of page

KONSERVERENDE TANNBEHANDLING

Konserverende behandling er det de fleste vil kalle for boring.

Hvorfor må jeg bore i tannen min?

Hva kan jeg gjøre selv for å forebygge?

Den vanligste årsaken til at du må bore i tannen, er at det har kommet hull i tannen. Hull er bakterier som løser opp tannvevet, og gjør tannvevet mykt så det må fjernes og erstattes av en tannfylling. 

​

Andre årsaker til at du må bore i tannen, kan være gamle fyllinger som har fått hull under seg eller ikke lenger er tette. Syreskader, tanngnissing, pusseskader, frakturer og lignende behandles også veldig ofte med en tannfylling. 

​

Dersom tannlegen din forteller deg at du må bore i tannen, vil du alltid også bli forklart hvorfor. Du er selvfølgelig alltid velkommen til å spørre tannlegen din dersom du ønsker mer utfyllende informasjon og forklaring. 

Når du først har fått hull i tannen din som har gått forbi emaljen, er det viktig at tannlegen får boret opp tannen for å fjerne sykt tannvev, og deretter fylle igjen med en tannfylling. Hvis hullet derimot bare ligger i emaljen, et såkalt karies grad 1-2, kan tannlegen i mange tilfeller behandle dette ved å pensle på høykonsentrert fluor. 

​

For å forebygge at det kommer hull i det hele tatt, er god tannhygiene svært viktig. Puss tennene to ganger daglig, morgen og kveld med fluorholdig tannkrem og bruk tanntråd daglig. Etter at du har pusset tennene skal du ikke skylle munnen med vann, men la fluoren ligge og virke på tannflatene. Det er også viktig å redusere hyppigheten av inntak av sukkerholdig mat og drikke.

Tannlege

Prisen på konserverende tannbehandling kommer an på størrelsen på fyllingen, altså hvor mange flater som er lagt. Et priseksempel på en fylling med to flater, inkludert en ampulle med bedøvelse og hygienetillegg, er 2003 kr.

Hva kan jeg forvente under behandlingen?

Hva kan jeg forvente etter behandlingen?

Når du kommer til timen din for å bore, vil tannlegen din begynne med å spørre om du ønsker bedøvelse eller ikke. Dersom du takker ja til bedøvelse, vil du få noen minutters pause mens bedøvelsen får virke. 

​

Når tannlegen borer i tannen, brukes det ulike instrumenter til å fjerne alt mykt tannvev. Du vil høre en høyfrekvent lyd, og det kommer vann fra instrumentet for å hindre at tannen blir overopphetet. Ikke vær redd, assistenten fjerner overflødig vann med suget til enhver tid. Tannlegen vil også farge tannen din for å kontrollere at alt sykt tannvev er borte før man fyller igjen tannen.

​

Tannlegen vil så sette på en matrise, en slags "kakeform" utenpå tannen din. Dette kan stramme litt i tannkjøttet, men skal ikke være smertefullt når du har bedøvelse. Deretter vil tannlegen bruke ulike stoffer for å forberede tannen for fyllingsmaterialet, og bygge opp tannen med flere lag. For hvert lag brukes det en herdelampe som gjør at fyllingen blir hard. Etter siste laget tar tannlegen av matrisen. 

​

Til slutt vil tannlegen pusse til alle kanter og slipe til slik at det passer i bittet. Det brukes en type papir til dette som avgir merker der som fyllingen er for høy, og viser dermed hvor tannlegen skal pusse. Tannlegen kontrollerer tilpasningen mot nabotannen med tanntråd og polerer fyllingen så den blir helt glatt. 

Dersom du har fått bedøvelse i forbindelse med boringen, må du vente med å spise til bedøvelsen har gått ut slik at du ikke biter deg i tungen eller leppen og lager sår. Hvis du ikke har fått bedøvelse, kan du spise med en gang etter behandlingen, ved mindre tannlegen din presiserer noe annet.

 

Etter å ha boret i tannen din, kan du oppleve at den blir ekstra sensitiv de påfølgende dagene, eller kanskje til og med ukene. Dette er helt normalt, og vil gå over av seg selv. Risikoen for ising etter boring øker når hullet er dypt. I noen tilfeller kan dette skyldes at fyllingen er for høy. Dersom du mistenker dette, må du ta kontakt igjen slik at fyllingen kan pusses ned til riktig høyde.

​

I noen tilfeller, særlig der tannen har hatt et dypt hull, vil risikoen for å måtte rotfylle tannen senere øke. Dersom du kjenner en vedvarende smerte i form av tyggeømhet, pulsering, reaksjon på varme eller lignende, bør du ta kontakt med tannlegen din igjen og spørre om tannen også skal rotfylles. Du kan lese mer om rotfyllinger her

bottom of page