top of page

PROTETISK BEHANDLING

I tilfeller der tannen din har fått en mer omfattende skade og mistet mye av sin naturlige tannsubstans, kan det være nødvendig å sette på en porselenskrone. Dersom man mangler en tann, kan man bruke tannen foran og bak til å sette på en bro, og dermed få en kunstig erstatning for den tapte tannen. Kroner kan også i noen tilfeller settes på for å forbedre tennenes utforming og/eller farge. 

 

Priseksempel på en krone er 7200 kr. Prisen på en bro avhenger av hvor mange tenner som blir inkludert i broen. Hygienetillegg, anestesi og røntgenbilder kan komme i tillegg. 

HVORDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN?

Når du kommer til timen din, vil tannlegen din begynne med å spørre om du ønsker bedøvelse eller ikke. I noen tilfeller vil tannlegen ta en avstøpning som skal brukes til å lage en midlertidig krone eller bro. Tannlegen vil også, noen ganger i samråd med tanntekniker, velge ut farge ved hjelp av en fargeskala.

 

Deretter vil tannlegen bore rundt og oppå tannen. Tannen slipes ned for å gi plass til den kunstige tannen utenpå. Etter at tannen er ferdig slipt, vil tannlegen scanne tannen, og det lages en digital modell. I noen tilfeller tas det en avstøpning av tennene dine i stedet for. Filen sendes så digitalt til tanntekniker, som vil fremstille kronen eller broen. I mellomtiden lages det en midlertidig krone eller bro som du går med noen dager frem til de nye tennene er ferdig fremstilt. I mange tilfeller kan kronen fremstilles samme dag, og du trenger i så fall ikke å gå med midlertidig.

Når du kommer til timen for å lime fast den nye tannen, vil tannlegen først kontrollere at den sitter som den skal, at kantene er tette, utformingen er optimal mot nabotennene og at bittet er riktig. Du vil få muligheten til å se på tannen i speilet og gi tannlegen beskjed dersom du ønsker at det skal gjøres endringer i fargen eller utformingen. Etter at tannen er limt fast, vil det ikke lenger være mulig å endre på fargen, så det er viktig at du er sikker og at du gir beskjed dersom du ønsker at det skal gjøres endringer. Når du og tannlegen din begge er fornøyde, vil tannen limes fast.

Hva kan jeg forvente etter behandlingen?

 

Etter å ha fått satt inn en ny tann, enten det er en bro eller en krone, rapporterer de fleste pasienter at det har opplevdes litt annerledes de første dagene, men at de har blitt vant med det relativt raskt. Noen opplever også økt sensitivitet etter behandling, som vanligvis går over av seg selv. Inkludert i denne behandlingen er også en kontrolltime ca. en uke etterpå. Da vil tannlegen ta et røntgenbilde, igjen kontrollere at kantene er som de skal være og eventuelt fjerne mer limrester. Tannlegen vil også kontrollere at bittet er riktig, og eventuelt slipe litt for å korrigere dette. Denne timen er inkludert i prisen.

Kronebehandling på dagen?

Vi i Tannlegelaget er stolte av å kunne tilby krone fremstilt på dagen takket være vårt Cerec-system. På denne måten kan kronen være klar på kun noen få timer, og du slipper å gå med midlertidig krone i ventetiden.

 

Vi er også stolte av å ha tanntekniker som jobber på klinikken. Et godt samarbeid mellom tannlege og tanntekniker gjør at vi kan oppnå enda bedre og raskere behandlingsresultater, og at eventuelle korrigeringer går raskere.

Når du får krone fremstilt med Cerec-teknologi, vil det settes opp to timer på samme dag. Du kommer først en gang for å slipe til og scanne tannen din, og deretter en gang til senere på samme dag for å lime fast tannen. 

Se videoen hvor tannlege Reza forklarer for å finne ut hvordan det gjøres!

bottom of page